društveno odgovorno poslovanjeStella Croatica već dugi niz godina slovi za priznatog proizvođača tradicionalnih dalmatinskih delikatesa.
Priču o našim proizvodima započeli smo na otoku Mljetu 2002. godine, naslanjajući se na dugogodišnju obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje.
Kao  uspješni proizvođač  s etabliranim tržištem koje se kontinuirano razvija i raste,  svjesni smo činjenice  da za održavanje takvog statusa  moramo poštivati načela održivog razvoja kako bi proizvodnja dugoročno opstala i dodatno se razvijala.

Mi smo kao tvrtka prilagodili vlastite poslovne strategije i djelovanja kako bismo zaštitili ljudske i prirodne resurse koje su potrebne ne samo nama nego i budućim generacijama.

Želeći očuvati taj magični krug života u ovom djeliću svemira koji nam je dan na čuvanje,  tvrtka Stella Mediterranea čini sve da bude dinamični kotačić u održavanju kvalitete okoliša, društveno odgovornom poslovanju i održavanju gospodarskog uspjeha, kako bi se uspjela  održati na sve zahtjevnijem globalnom tržištu.
Kao društveno odgovorni poslovni subjekt djelujemo ne samo na ispunjavanju zakonskih obaveza (koje ionako moramo poštivati) već  i preko toga,u okviru naših poslovnih aktivnosti  mi dobrovoljno  djelujemo  na  poštivanju   sviju  3 dimenzija održivog razvoja: gospodarske, okolišne i društvene.

gospodarska: održavamo produktivnost resursa, omogućavamo zaposlenje i plaću radnicima, uvodimo nove investicije i inovacije u poslovanje
okolišna: poštujemo, razvijamo i održavamo okoliš
društvena: borimo se protiv siromaštva, omogućujemo  produktivno zaposlenje, zdrave radne uvjete

U svojem  proizvodnom procesu tvrtka vodi brigu o recikliranju otpada,  uredno razvrstavajući sav otpad iz proizvodnog procesa i  angažirajući tvrtke specijalizirane za daljnji proces obrade i reciklaže  takvog otpada.
Investiranjem u tehnologije koje ne samo da ne štete okolišu već pomažu u razgradnji bio otpada, tvrtka djeluje na proaktivan način u suzbijanju negativnih i neželjenih posljedica prouzrokovanih nemarom u samom proizvodnom procesu te djeluje dugoročno vodeći računa o budućim naraštajima i samim time doprinosi kompetitivnosti poduzeća.

U socijalnoj sferi ulaganjem u edukaciju zaposlenika te poboljšanje radnih uvjeta doprinosi se samoj produktivnosti poduzeća.
Isto tako tvrtka vodi računa o zdravlju mlade  generacije u razvoju te u okviru svojih aktivnosti organizira edukativne radionice za djecu predškolske i školske dobi  o zdravoj prehrani, kulturnoj i materijalnoj baštini, ekologiji i sl.

U svojim nastojanjima za očuvanjem gospodarskog razvoja i napretka  kroz jednu pozitivnu sinergiju  s vanjskim čimbenicim a kao što  su priroda i okoliš te s unutarnjim kroz kvalitetan odnos prema svojim zaposlenicima, Stella Mediterranea provodi razne promotivne aktivnosti koje su prepoznate i od strane Saveza za energetiku Hrvatske i UHPE (Udruga hrvatskih putničkih agencija), koji su joj i dodijelili za uloženi trud nagradu  Simply the best za 2014. (link na stranicu dodjelu nagrade Simply the best).

Tako je Stella Mediterranea  u kategoriji 'Poduzetništvo i investicije' dobila plaketu sa zlatnim znakom za projekt  "Jučer-danas-sutra" odnosno za  seriju inovativnih i tradicijskih proizvoda te obogaćivanje turističke ponude srednje Dalmacije obnovom, uređenjem i kreativnim sadržajima etno-sela Zagora.održivi razvoj


Velike klimatske promjene i razne elementarne nepogode koje se događaju danas  na svakodnevnoj razini na području cijele zemaljske kugle ,  sve nas dovode do preispitivanja našeg odnosa prema prirodi koja nam je dana na čuvanje, a prema kojoj se tako olako odnosimo.Zadovoljavanje vlastitih potreba u odnosu koji je isključiv prema okolišu koji nam to omogućuje nužno dovodi do početka urušavanja osnovnih uvjeta za život u ovom malom djeliću svemira koji nam je bogom dan.

Kako zadovoljiti vlastite potrebe i omogućiti razvoj društva i gospodarstva, pitanje je kojeg danas postavlja sebi svaki pojedinac i poduzeće osviješteno novim uvjetima života koji nam se događaju na zemlji uzrokovani klimatskim promjenama.Princip održivog razvoja se temelji na ideji zadovoljavanja vlastitih potreba, a da se pritom ne ugroze potrebe budućih generacija. Pritom je potrebno promijeniti naše osnovne osobne vrijednosti u odnosu prema načinu života i to prenijeti na sva područja života.Održati ravnotežu u upotrebi, štednji i obnavljanju naših resursa je osnovni temelj održivog razvoja. Osim samog održavanja ravnoteže, potrebno je održavati i kontinuiranu promjenu, omogućiti njihovo uklapanje kako u sadašnje, tako i u buduće potrebe.Iskorištavanje resursa, upravljanje investicijom, usmjeravanje tehnološkog razvoja i institucionalne promjene, sastavne su odrednice ideje o održivom razvoju.

Mi kao aktivni čimbenici moramo upravljati promjenama da bismo stvorili budućnost kakvu želimo.Cilj održivog razvoja je poboljšanje kvalitete života, harmonija između gospodarskih, društvenih i ekoloških čimbenika, dok neodrživi razvoj za cilj ima samo podizanje standarda, a gore navedeni čimbenici su zasebni problemi.

Tvrtka Stella  Mediterranea štiti okoliš u svojim svakodnevnim proizvodnim aktivnostima, a posebnu pažnju je posvetila brizi za okoliš prilikom same  gradnje  zgrade. Tako je naš objekt dobio energetski certifikat razreda B, koji označava izrazito visoku energetsku učinkovitost, što samim time povoljno utječe na očuvanje okoliša budući da  utječe na okoliš samo  u onoj mjeri koliko je potrebno i dovoljno.zaštita okoliša


Nikada dosada nije bilo važnije pripaziti na zaštitu okoliša. Svatko od nas ovisi o prirodi i svemu onome što nam ona pruža, a što nam je prijeko potrebno za život. Isto tako, sada više nego ikad, važno je biti ekološki svjestan, ali i biti svjestan svih negativnih utjecaja koje čovjek ima na okolinu koja ga okružuje, a koja jest i biti će ključna ne samo za njega kao pojedinca, već za cjelokupno društvo - sadašnje i buduće naraštaje. Stoga, nikako ne bismo smjeli ignorirati ono što nam priroda poručuje.

Zaštita okoliša uključuje niz mjera kojima je cilj sprječavanje onečišćenja i zagađenja okoliša. No, postavlja se pitanje kako svatko od nas može pomoći prirodi, odnosno okolišu? Jeste li vi, i koliko, ekološki svjesni? Razvrstavate li otpad, štedite li električnu energiju i vodu, koristite li štedne žarulje…? Ukoliko su vaši odgovori na ova pitanja većinom negativni, vrijeme je da promijenite svoje navike i ponašanje prema prirodi jer je svaki pojedinac važan u očuvanju prirode, od djeteta do odraslog čovjeka. Ako svatko od nas učini i najmanje, puno će učiniti za prirodu koja će nam to višestruko vratiti. Ukoliko ne znate gdje početi, razvrstavanje otpada odnosno odlaganje istoga u za to posebno namijenjene spremnike je sjajan početak! Tako ćete omogućiti recikliranje materijala, a samim time i očuvanje okoliša. Nadalje, vrlo je važno racionalno trošiti vodu i struju, a to je vrlo lako uz samo malo pažnje i truda. Gasite svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite, zatvorite slavinu za vrijeme pranja zubi i ruku, koristite štedne žarulje; a ukoliko vam sredstva dopuštaju, iskoristite sunčevu energiju za grijanje.

Promjene moraju krenuti od svakog pojedinca, ali je isto tako i na raznim institucijama da obrazuju građane , a djeci usade određene vrijednosti i navike odmalena. Očuvanje okoliša od velikog je značaja za život svih nas, a nemar prema prirodi dovodi do snižavanja kvalitete života i povećava mogućnost razvoja raznih bolesti, a male stvari mogu promijeniti svijet nabolje.